Kamppailulajit ja turvalliset harjoitukset

Erilaiset kamppailulajit ovat suosittuja urheilu- ja harrastusmuotoja kaiken ikäisten keskuudessa. Harjoituksissa pyritään aina turvalliseen suoritustapaan jokaisen oman taitotason mukaan, jotta vältyttäisiin ikäviltä loukkaantumisilta ja harjoittelutauoilta. Lajeissa, joissa käytetään miekkoja tai muita aseita, harjoitellaan yleensä puisilla tai pehmustetuilla harjoitusaseilla. Kokeneemmat harrastajat saattavat tosin joskus käyttää yksin tai keskenään harjoitellessaan myös oikeita välineitä. Tapaturmien riskit kasvavat kontaktitilanteissa, kaatuessa tai kovasta materiaalista tehtyjen aseiden kanssa harjoiteltaessa. Lisäksi liikkeiden vauhti ja äkkinäiset suunnanmuutokset voivat johtaa tapaturmiin.

Toipuminen loukkaantumisesta

Valtaosa liikuntavammoista kamppailulajien parissa on lieviä ja nopeasti paranevia, mutta joskus niillä voi olla harmittavia pitkäaikaisseurauksia. Liikuntavamma voi ajan kuluessa johtaa esimerkiksi hitaasti pahenevaan nivelrikkoon. Kamppailulajeihin liittyvät vammat johtuvat usein puutteellisesta kehonhallinnasta ja yleisimmin niissä loukataan nilkka, polvi, olkapää tai selkä. Loukkaantumisesta toipumiseen voi kulua useampi viikkokin ja harjoittelu on aloitettava maltillisesti. Toipumisen aikana on hyvä keksiä itselleen jotain kevyttä ja mielekästä ajanvietettä, kuten lukemista tai vaikkapa viihdyttävien pelien pelaamista Videoslots -nettikasinolla.

Loukkaantumisien vähentäminen

Kamppailulajeissa loukkaantumisen riskiä voi pienentää huolehtimalla, että aikaisemmin sattuneet vammat on varmasti hoidettu ja kuntoutus suoritettu huolella ennen paluuta lajin pariin. Liikuntaa ei tulisikaan harrastaa sairaana ja täysimääräisen harjoittelun voi aloittaa uudelleen, kun peruskunto on palautunut normaalitasolle. Lihaskuntoa ja nivelten liikkuvuutta voi parantaa hiljalleen kevyillä harjoitteilla ja ennen treenejä lihakset ja nivelet tulisi verrytellä rauhassa. Kamppailulajeissa, kuten muussakin liikunnassa, on myös tärkeä käyttää lajille ominaisia varusteita ja suojuksia sekä huolehtia riittävästä levosta.