Kung fu

Kung fu on kiinalainen termi oppimiselle ja pitkäjänteiselle harjoittelemiselle, mutta sitä käytetään myös nimikkeenä kiinalaisille taistelulajeille. Alun perin kung fu ei ollut vain taistelulaji, vaan siinä korostettiin henkisten ja fyysisten ominaisuuksien harjoittamista ja vahvistamista.

Buddhamunkkien hyödyntämä itsepuolustuslaji

Kiinassa on temppeleitä, joissa buddhalaiset munkit ovat omaksuneet harjoitteita parantaakseen terveyttään ja keskittymiskykyään, sekä aikanaan puolustamaan itseään rosvoja ja muita vihollisia vastaan. Tunnetuin buddhalaismunkkien temppeli, jossa kung futa harjoitetaan, on Shaolin temppeli. Suurin osa kung fun harjoitteista on kuitenkin kehittynyt temppelien ulkopuolella.

Kung fun tekniikoita

Kung fun tyylit poikkeavat paljon toisistaan. On tyylejä, joissa akrobatia on suuressa roolissa, toisessa suuntauksessa keskitytään enemmän aseiden käsittelyyn, liikesarjoihin tai käsitekniikoihin. Nimensä monet tyylit ovat saaneet eläinten mukaan kuten lohikäärme, tiikeri tai kurki. Näissä tyyleissä pyritään imitoimaan kyseisen eläimen toimintaa, kuten liikeratoja ja hyökkäämistä. Tekniikat vaihtelevat potkuissa, lyönneissä, heitoissa, pariharjoituksissa, sekä lukkoliikkeissä.On myös tyylisuuntia, joissa kung fu -mestarit ovat olleet lääkäreitä, jolloin tyylissä anatomialla ja kiinalaisella lääketieteellä on ollut osansa. Näissäkin tyyleissä on keskenään suuria eroja riippuen siitä, korostetaanko liikkeiden teknistä puhtautta vai kamppailuvalmiutta.

Kung Fu elokuvissa

Maailmalle tunnetuksi kung fu on tullut näyttelijöiden Bruce Leen ja Jackie Chanin mukana. Bruce Leen harrastajat muistavat myös lajin kehittäjänä, joka loi uuden tyylisuunnan nimeltään Jeet Kune Do. Näyttelijän tunnetuimmaksi kung fu -elokuvaksi jäi Enter the Dragon, joka ilmestyi vai päiviä Leen menehtymisen jälkeen.