Muay Thai

Thainyrkkeily, tai Muay Thai kuten lajia kutsutaan thain kielellä, on kamppailulaji, joka on kehittynyt muinaisesta thaimaalaisesta sotataidosta. Satojen vuosien ajan sotilaat harjoittelivat näitä taitoja ja välittivät niitä eteenpäin, mutta urheilulajiksi Muay Thai muodostui vasta 1930-luvulla. Nykyään se on nyrkkeilyn ja painin ohella maailman suosituimpia kamppailulajeja. Suomeen laji tuli 80-luvulla, ja vanhimmat seurat sekä Suomen Muay Thai -liitto perustettiin vuonna 1994.

Tekniikkalaji

Muay Thaissa käytetään monenlaisia tekniikoita: lyöntejä, kyynärpäälyöntejä, potkuja, polvipotkuja, kiinniotto- ja puolustustekniikoita, sekä pystypainia. Lajista puhutaan “kahdeksan raajan taiteena”, sillä eri kehonosia käytetään niin tehokkaasti hyödyksi. Ottelut tapahtuvat nyrkkeilykehässä, ja pelin kulkua valvovat ja arvostelevat tuomarit. Alun perin laji on ollut hyvin ottelu- ja kamppailukeskeinen, mutta nykyään siitä on tehty myös kuntoiluun sopivia muotoja. Lajin yleistyessä ja levitessä maailmanlaajuiseksi on siitä muodostunut Eurooppaan ja Amerikkaan omanlaiset versionsa. Thainyrkkeilyä ei pidä sekoittaa potkunyrkkeilyyn, joka on tekniikaltaan lähempänä karatea.

Thaimaan kansallisurheilu

Thaimaassa pelattaviin otteluihin kuuluu paljon perinteisiä tapoja ja rituaaleja, joissa näkyy historiallisia vaikutteita myös animismista ja buddhalaisuudesta. Muusikot soittavat ottelun taustalla. Ottelun alussa nyrkkeilijät astuvat kehään rituaaliin kuuluvissa asuissa ja kumartavat kehän jokaiselle kulmalle. Seremoniallisen tanssin aikana suoritetaan taistelua jäljitteleviä liikkeitä, jotka toimivat samalla alkulämmittelynä. Ennen ottelua taistelijat voivat tehdä loitsuja ja maneereita, joiden tarkoituksena on auttaa heitä voittamaan vastustajansa.