Brasilialainen jujutsu

Brasilialainen jujutsu on erittäin tehokas kamppailu- ja itsepuolustuslaji, jonka maine alkoi levitä maailmalla 90-luvulla, kun lajin edustajat osallistuivat USA:ssa järjestettäviin vapaaotteluihin. Jujutsun edustaja onnistui voittamaan kaikki vastustajansa, jotka edustivat useiden eri kamppailulajien taitajia. Brasilialainen Gracie-suku oli kehittänyt japanilaisesta jujutsusta vuosikymmenten aikana tämän voittoisan suuntauksen. Vapaaottelut, joissa monet lajit kohtasivat, ovat tarjonneet sytykkeen brasilialaisen jujutsun ja muiden lajien entistä kunnianhimoisemmalle kehitykselle ja yhdistelylle.

Realistinen laji

Brasilialainen jujutsu on tehokas laji, jossa otetaan huomioon se todennäköisyys, että kontaktitilanteet johtavat usein maan tasolle. Tällöin muun muassa vastustajien painoon ja voimaan liittyvät erot tasoittuvat. Tärkeimpiä maataistelutekniikoita ovat lukot ja kuristukset. Myös lyönnit ja potkut ovat sallittuja, mutta niillä voi olla vaikea voittaa suurempi vastustaja ja ne lisäävät loukkaantumisen riskiä oteltaessa ilman suojia. Yleensä brasilialaisen jujutsun urheilumuodossa ei käytetä lyöntejä eikä potkuja, ja tällöin mitataan pelaajan henkisiä ja strategisia taitoja sekä tekniikan monipuolisuutta.

Sopii kenelle tahansa

Kaikenikäiset ja kokoiset ihmiset voivat harrastaa brasilialaista jujutsua sukupuoleen katsomatta. Lajin voi ottaa kilpaurheilun, itsepuolustuksen tai vapaa-ajan kuntoilun kannalta. Kuten monissa taistelulajeissa, henkinen puoli on tärkeä osa harjoitusta, ja pärjätäkseen on oltava kärsivällinen sekä valmis kohtaamaan omat rajat ja epäonnistumiset. Tuloksia tulee kuitenkin nopeasti voiman ja tekniikoiden kehittyessä. Taitojen karttuminen näkyy vyön värissä: vyöasteikko kulkee aloittelijan valkoisesta mestarin mustaan.