Kamppailulajin aloittaminen

Ensimmäinen tärkeä valinta kamppailulajin aloittamisessa on suuntauksen valitseminen: mitä lajia tahdot harrastaa? On olemassa monia kamppailulajeja, ja usein kamppailulajit saatetaan sekoittaa kontaktiurheilulajeihin, kuten nyrkkeily, kickboxing, muay thai tai MMA. Kamppailulajit, joihin luetaan muun muassa aikido, karate, kung fu, taekwondo, judo, kobudo, brasilialainen jiu jitsu ja moni muu laji, ovat kuitenkin otteiltaan kontaktilajeja lievempiä tai ei niin aggressiivisia.

Harrastamme kamppailulajeja eri syistä

Kamppailulajit auttavat pysymään terveenä, luovat itsensävoittamisen tahtoa ja tarjoavat erinomaisia “työkaluja” itsepuolustukseen. Kamppailulajin harrastamisen ei pelkästään luo vahvaa fysiikkaa ja fyysisiä ominaisuuksia, mutta myös vahvan ja kontrolloidun persoonallisuuden. Kamppailulajit eivät ole pelkästään urheilua vaan sisältävät myös vahvan filosofisen taustan. Useimmat kamppailulajit omaavat juurensa Kiinasta ja Japanista tai muista idän maista, joissa uskonnot kuten taoismi tai buddhalaisuus ovat olleet suurina vaikuttajina lajien kehityksessä.Kannattaa ottaa ensiksi selvää, mistä kukin kamppailulaji on saanut lähtönsä ja mikä uskontokunta on takana, koska se heijastuu lajin filosofiassa melko voimakkaasti. Kamppailulajien tarkoituksena ei ole luoda tappelijaa, vaan monien lajien takana on Qi:n (energian) vapaa virtaus kehossa ja sen oikeaoppinen käyttäminen. Kannattaa myös ottaa selvää, millaisia valmentajia kussakin seurassa/kerhossa on, mikä heidän taustansa on ja onko seuran päätarkoitus kilpaileminen vai lajin tietoisuuden kasvattaminen.Useimmissa kamppailulajeissa paremmuus mitataan eri väristen vöiden kautta. Mustan vyön omaava henkilö osoittaa lajissa erittäin korkeaa osaamistaitoa. On kuitenkin hyvä katsoa, minkä standardien omaavan vyön valmentaja omaa, koska esimerkiksi 25-vuotiasta mustan vyön omaavaa kaveria ei voi verrata 50-vuotiaaseen moninkertaiseen mustan vyön henkilöön, jolla vyökrediitit tulevat alan organisaatiosta, ei itse luodusta systeemistä.

Ota selvää tai pohdi seuraavia asioita kamppailulajia etsiessäsi

1. Onko lajin filosofia sinulle sopiva, tunnetko sen mieleiseksesi?2. Missä laji sai alkunsa ja mikä sen päätarkoitus on?3. Millaiset valmentajat seurassa on?4. Onko seuran päätarkoitus kilpailu vai enemmänkin lajin filosofian kasvattaminen?5. Ota selvää seuran ja sen valmentajien maineesta: onko treenaaminen hauskaa vai liian tosikkomaista?6. Miten seura treenaa, ovatko treenit asiallisia vai meneekö välillä niin sanotusti överiksi?7. Minkä tasoisia urheilijoita seurassa on? Ovatko kaikki aloittelijoita, vai onko eri tasoisia urheilijoita?